TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

hamisami hamisami 15.07.2007 14:08:00
Çitkuşu ile bilgilerinizi beklerim.

Öncelikle adı ÇİT veya ÇIT olduğu konusunda fikri olanlar varsa sevinirim.

Benim gördüğüm kadarıyla iki isim de kullanılıyor.

bdedeler bdedeler 23.08.2020 16:13:00

Bu forum u hem Çitkuşu hem Büyükbsştankara altına kaydedeceğim çünkü hangisi başrolde bilmiyorum. Tekrarlama için kusura bakmayın, konu sebebi ile ilgili birini kaçırmak istemedim. Daha sonra birini silebilirim. Temmuz başı bir arkadaşımın Bolu da ormanlık alandaki dağ evinde bir haftasonuna geçirdim. Arkadaşım da hayvansever ve bahçesindeki bir çok ağaca çeşitli boyda kuş yuvaları asmış. Bu yuvalardan bir tanesinden, ki evin hemen 5 metre arkasındaki dikenli bir ağaçta (hangi çam türü bilmiyorum) yerden yaklaşık 2.5 metre yükseklikteki bir yuvadan sürekli yavru sesleri geldiğini farkedince bahçede oturduğum yerden gözlemeye başladım. Birkaç dakika sonra bir Çitkuşu ağzında bir av ile geldi, yuvaya girdi, besini verdi ve hemen uçtu gitti. Sonra da saat tuttuğumda aşağı yukarı 3 dk da bir olmak üzere 10dk da 3 kere daha ziyaret etti. Fakat sonra enteresan bişey oldu, bir büyük baştankara geldi ve o da yuvaya girerek besin verdi! Daha sonra da bu kuşların farklı aralıklarla aynı yuvaya girerek besin verdiklerini gözlemledim. Sizce bu yuva orijinal olarak kimin yuvasi? Biri diğerinin yanına mı yumurta koydu? Ya da biri diğerinin yavrusunu da kendisinin mi sanıyor? Ortak bir yuva olma ihtimali var mı? Bu soruların cevabını bilen varsa çok memnun olurum. Selamlar, Burak Dedeler

alicitak alicitak 19.11.2008 21:58:00

ben kuşu önce koyun ağılını çevrleyen çit içinde gördüm.daha sonra birkaç gün ayni yere giderek fotoğrafını çekmeye çalıştım.birkaç gün üstüste ayni yere geldiğimi gören çoban,ne yaptığımı sordu .bende kuşu tanımlayarak fotoğrafını çekmeye çalışıyorum dedim.abi o ÇİT KUŞU dedi.bu avluda yaşıyor.bu kuşlardan karamuk ve kara çalıların içindede görebilirsi dedi....bu kuşun adı çıt mı, çit mi?diye sordum.baksana abi ÇİT içinde yaşıyor,dedi.bilimsel adını bilmem ama trakya da adı çit kuşu....bu yıl uzunköprü çevresinde çok ürediklerini de gözlemledim....sevgiler....

shooter shooter 18.11.2008 16:43:00

Hayır ahmet hocam, benim kastettiğim nesne farklı. Çit terimi, karadenizde bahçe çiti dışında iki nesne için de kullanılır. Genelde bahçe kenarındaki ince fındık dalları ile örülen duvarımsı yapılara çit derler. Ancak çit terimi, 1) Mısır demetlerini kızıldereli çadırı gibi birleştirmeye ve 2) İçine özellikle mısır konulan, ince (fındık çubuğu- ışkın derler ) ile örülen silindirik devasa örgü yapıya da denir.

Serender- Serenti, üstü hartama kaplı, dört sutünümsu ayak üstünde tahtadan yapılan özel yapılardır...

Karadenizliliğimiz ortaya çıktı :)

rousettus rousettus 18.11.2008 00:47:00

uzun uzun yazdım ama düzelteyim derken silindi Hami bey. bilmiyorum mesaj olarak size geldi mi?

Giresunda oldukça yaygın bir tür, özellikle de kışın en sık görülen kuşlardan. Ömer (shooter) beyin bahsettiği yapılar sanırım serenti (Giresunda) veya serender (Trabzon ve Rizede) denen yapılan. bunlarda da görülmekle birlikte daha çok bahçe çiti ve böğürtlen dikenliklerinde daha sık görülür. bahçe çitiyle adı arasındaki bağlantı daha mantıklık. böğürtlen vs çalılıklar için çıtır adını kullanırız yörede. belki bunun ilk harfleriyle (çıt) veya ötüşüyle de alakalı olabilir adı. ancak çitlerde görülmesinden de olabilir. Kuşa Giresunda verdiğimiz adı Cidlik veya Cıdlık (peşinden kuşu kelimesi olmadan). bunun kitabi hali Çitlik olmalı. malum pek çok kelimede T yerine D, K yerine G kullanılınca.

Geçen hafta Belemedik (Adana: Pozantı) dan gözlem kaydı girmiştim orda ve 2003 te Sakaryanın kuzeyinde Kaynarca taraflarından slaytlarını çektiğim bireyler var.

ilk mesajda unuttuğum bir husus; evlerin dış duvarındaki sıvasız pencere kenarları veya köşesi kırılmış biriket deliklerine yosun ağırlıklı yuva yapıyorlar; keza samanlık, ahır gibi duvarı biriketten olan yapılarda da yine biriket deliklerinde yuvaları sıkça rastlanabilir.

izler izler 17.11.2008 17:53:00

nizip-gaziantepde kış aylarında gözlemim var

shooter shooter 17.11.2008 17:27:00

Karadeniz de özellikle mısır kalanan, ince fındık dalları ile örülmüş devasa sepet örgülü silindirik depolara çit derler... Bu haylazlarda genelde onun aralarında dolaştıkları için ÇİT kuşu adı verilmiş olabilir diye düşünüyorum... Adının oradan geldiğini düşünüyorum... Kızıl gerdan çit çit diye ötüyor... Bu da, oralarda çok dolaşıyor, onunla karıştırıldığı için çit kuşu da denilmiş olabiliri...

Ordu, Gölmarmara, Kemalpaşa. Bergama son aylarda gördüğüm yerler...

rockisland rockisland 17.11.2008 16:41:00

Bugün bir adet Balıkesir Değirmenboğazı Mesire Yerinde tarafımdan görülmüştür.

Şehre yaklaşık 10 km mesafede

Köteyli deresi kenarı

Bilginize

çitlenbik çitlenbik 4.08.2008 10:42:00

Trabzon u da ekleyebilirsiniz Hami Bey.

riyatg riyatg 1.01.2008 22:55:00

Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinin dağlık alanlarında yerleşiktir. Kışın aşağı rakamlara
yayılabilir.

Çulluk Çulluk 18.08.2007 15:09:00

Hemen belirteyim adı Çit olsun.Neden ? Köylerde veya kırlardaki evlerin kenarındaki çitlere zamanla
böğürtlenler sarılır ve çitler , bizim çit kuşunun kolayca hem saklanıp hem de yiyecek bulacağı
barınaklar olur.Ben Çit kuşunun insan yaşayan yerlerde hep bu çitlerde görmüşümdür.Oysa Çıt ın
anlamı nedir ?Var mı bir ilgisi kuşumuzla ?

Neyse, Çitkuşu bir yapraklı orman ve ormanaltı bitkilerinin kuşudur.Cüssesinden beklenmeyecek
ölçüde bir sesi vardır.Her mevsim ötüşü duyulur.Çok küçük olduğundan ve çok hızlı hareket
ettiğinden görülmesi kolay değildir.Kuyruğunu çoğunlukla dik tutar.Marmara bölgesinde yükseklerdeki
iğne yapraklı ormanlar dışında orman olan her yerde görülebilir.Sesi ve melodisi en güzel
kuşlardandır(bence).Kızılgerdandan daha sık ve sert tehlike sesi vardır.Sesi kulaklarımızdan eksik
olmasın...

aysem54 aysem54 8.08.2007 03:03:00

Zonguldak ta görmüştüm bir an bile yerinde durmadı.

selimus selimus 2.08.2007 00:36:00

Hami merhaba,

Bu arkadaştan bizim bahçede de bolca bulunuyor. Bir seferinde kulübenin içinde tavana asılı minik
bir sepette yuva yaptığını farkettim. Adi karayosunundan(sphagnum sp. olabilir) bir kesecik,
boşluğa zor bir tavuk yumurtası sığar. İçinde gördüğüm en minik yumurtalar vardı. Çok kısa bir süre
sonra yavrular çıktı, sonra da yuva boştu. Rahatsız etmemek için kulübeye bile girmedik fazla. Üç
kerede bu kontrolleri yaptım, belki ilerde fotoğraf bile bulurum arşivden(olmayan arşivden :) ).

Umarım yardım eder bu bilgiler...

Sevgilerimle/Selim

asfur asfur 19.07.2007 23:06:00

çıtkuşu tercih..

1995 yılında Ankara Kuş Gözlem Topluluğu ve Doğal Hayatı Koruma Derneği öncülüğünde toplanan
komitede; hazırlanan kuş isimleri listesinde "çıtkuşu" olarak geçiyor bu dostumuz..

bende bu isimden yanayım şahsen :)

alp alp 18.07.2007 23:38:00

Hami Bey, ÇIT Kuşu (Troglodytes troglodytes) KOCAELİ’de gözlemlenir.

Yerel Adları: 

YALOVA – Termal - Akköy Köyü “Sıçancık” (Kaynak http://www.kustr.org/index.php?bolum=yoresel ;)

Hafta sonu Yalova’da olmayı planlıyorum belki de bu adı kullananlara rastlarım, onlar
isimlendirmeyi çoktan çözmüş.

Bilgilerinize,  

serhattigrel serhattigrel 18.07.2007 21:38:00

çıt-çit konusunda biraz daha katılım aldıktan sonra , sitede gerekli değişikliki yapmak dah doğru
olacaktır.

Acele etmiyeceğiz.

riyatg riyatg 18.07.2007 18:56:00

Bildiğim kadarıyla orijinali Çıt. Ama her ikisi de geçerli. Bu arkadaşı Çankırı, Kastamonu, Bolu ve
Trabzondan doğuya doğru tüm Doğu Karadeniz dağlarında gördüm. Selamlar

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT